Kehribar nedir?
Kehribar günümüzden yüzyıllar önce fosilleşmeye başlayan çam reçineleridir. Açık sarıdan kızıla ve bir çok renge daha sahip olan kehribar günümüzde mücevher yapımında kullanılmaktadır. Kehribar rezervlerinin % 90' nını elinde bulunduran Rusya'nın Kaliningrad şehri dünya üzerindeki tek kehribar işletmesine sahip yerdir. Çam reçinesi döneminin böcek, bitki kalıntılarının mumyalanarak günümüze kadar gelmesini sağlamıştır ve bu özelliği ile diğer saydam taşlar arasında önemli bir değere sahiptir.
Ülkemizde kehribarın tesbih yapımında kullanıldğını görmekteyiz.
Kehribar tesbihler genellikle toz kehribar, sıkma kehribar, damla kehribar ve ateş kehribarı olarak adlandırılmaktadır.
Sahte Kehribar Nasıl Anlaşılır?
- Fiziksel olarak bakılabilecek ilk nokta kehribarın içindeki bir kaç milimetreyi geçmeyen fosillerdir. Bu fosiller bozulmaya uğramamış net bir şekilde seçilebilmektedir.
- Kehribar ısıtılarak veya bir metal iğnenin ısıtılarak kehribara saplanmasıyla açığa çıkacak reçine kokusundan anlaşılmaktadır. Sentetik ürünlerde ortaya genellikle kötü bir koku yayılmaktadır.
- Başka bir yöntem ise kehribarın bir kumaş parçasına sürtülerek ısınan kehribar saç telini veya küçük kağıt parçasını kendine çekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder